Opis projektu






Cel główny operacji to ulepszenie innowacji: ulepszona innowacja technologiczna oraz ulepszona innowacja produktowa wraz z ulepszoną innowacją organizacyjną.
Cele szczegółowe to:
• Opracowanie innowacji produktowych w zakresie nowych, dokładnie przebadanych mieszanek paszowy ze zwiększonym udziałem odpadów z sektora spożywczego oraz fermentowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej
• Opracowanie innowacji technologicznych w zakresie wykorzystania w żywieniu na sucho surowców wykorzystywanych dotychczas w żywieniu na mokro, w celu spopularyzowania ich w małych gospodarstwach
• Innowacji organizacyjnej łączącej najnowsze osiągnięcie rolnictwa precyzyjnego i Internet of Things w zakresie produkcji trzody chlewnej. Ma to na celu zweryfikowanie użyteczności tych narzędzi w układach doświadczalnych związanych z żywieniem zwierząt gospodarskich.
Ogół tych innowacji zostanie połączonych z gruntownym rachunkiem ekonomicznym, mającym na celu pokazać wyraźne skutki finansowe testowanych rozwiązań.
Ulepszona innowacja technologiczna polega na przebadaniu wykorzystania produktów ubocznych przemysłu spożywczego w zakresie żywienia trzody chlewnej poprzez zbadanie przechowania ich w różnych temperaturach i sezonach, przebadaniu aktywności mikrobiologicznej czy sprawności obróbki w procesie wytwarzania paszy w żywieniu na sucho. Planowana operacja zakłada opracowanie ulepszenia i wdrożenie jednej technologii: technologii wykorzystania ubocznych i odpadowych produktów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu świń mieszankami na sucho. Technologia ta polega na wypracowaniu jak zastosować uboczne produkty pochodzące z przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu na sucho, a które dotychczas stosowano głównie w żywieniu na mokro. Ze względu na specyfikę polskiego sektora trzody chlewnej, który jest dosyć rozdrobnionej w porównaniu do krajów Europy Zachodniej, dużo popularniejsze w naszym kraju jest stosowanie żywienia na sucho. Ogranicza to istotnie możliwości powszechnego stosowania ubocznych i odpadowych produktów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego w żywieniu trzody chlewnej, co ma daleko idące konsekwencje środowiskowe i ekonomiczne. Wypracowana technologia zakłada współpracę z podmiotami posiadającymi znaczne ilości ubocznych produktów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego w celu sprawdzenia, jak te produkty można zastosować w żywieniu trzody chlewnej, wraz z kalkulacją ekonomiczną opłacalności produkcji żywca wieprzowego. Aspek technologiczny w szczególności skupi się na analizie możliwości mielenia, przechowywania oraz stosowania w systemach dostarczających paszę produktów tego typu, które z tego względu są stosowane zazwyczaj w żywieniu na mokro. Produkty uboczne z przemysłu piekarskiego czy produkcji przekąsek na ogół są zbyt zbrylone lub za mokre by stosować je w żywieniu na sucho. W ramach badań sprawdzimy, jak można zlikwidować ten problem.
Technologia ta jest niezbędna do zrealizowania planowanej operacji i jest jej integralną oraz spójną częścią.
Ulepszona innowacja organizacyjna – wytworzenie ulepszonych innowacji organizacyjnych w zakresie monitorowania behawioru trzody chlewnej w zależności od stosowanych mieszanek paszowych. Ma to na celu zweryfikowanie użyteczności tych narzędzi w układach doświadczalnych związanych z żywieniem zwierząt gospodarskich. W ramach ulepszonej innowacji organizacyjnej zostanie zamontowany zestaw czujników i nadajników pozwalający monitorować behawior trzody chlewnej – poziom ruchliwości, aktywności dobowej czy częstotliwości pobierania pokarmu. Ogół tych czynników pozwoli na monitorowanie trzody chlewnej w zależności od stosowanych mieszanek żywieniowych, lokalizacji, grupy kontrolnej czy innych czynników. W literaturze naukowej nie dokonano jeszcze takiego układu badawczego, co pozwoli zweryfikować możliwość wykorzystania tego typu urządzeń w branży produkcji zwierzęcej. Ulepszona innowacja organizacyjna będzie opierała się na zamontowaniu zestawu czujników i nadajników w celu generowania danych, które będą następnie analizowane w sposób cyfrowy. Dane będą prezentowane w formie wykresów dobowych prezentujących określone zjawiska dotyczące trzody chlewnej w zakresie behawioru, co pozwoli np. określić, czy mieszanki paszowe zawierające większą ilość soli pozwolą na lepsze magazynowanie wody w organizmie zwierząt, co pozwala redukować stres cieplny czy też więcej tłuszczu w mieszankach pochodzących z produktów ubocznych włączonych w mieszanki paszowe wpłynie na zmianę behawioru zwierząt gospodarskich w monitorowanych jednostkach.
Ulepszona innowacja produktowa – wytworzenie ulepszonych mieszanek paszowych wraz z zastosowaniem produktów ubocznych z sektora spożywczego jako surowca zastępującego zboże wraz z dodatkiem fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej w celu zastąpienia poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej. Planowana operacja zakłada opracowanie i wdrożenie ulepszonego produktów – mieszanki paszowej ze zredukowaną ilością poekstrakcyjnej śruty sojowej z genetycznie modyfikowanych roślin na rzecz fermentowanej śruty rzepakowej i sojowej oraz mieszanki paszowej o zredukowanej ilości zbóż na rzecz uprzednio przygotowanych ubocznych produktów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego do żywienia na sucho. Produkty te sprawdzone empirycznie, jeśli okażą się skuteczne, mogą zostać z sukcesem wdrożone przez duże, polskie paszarnie w ramach transferu wiedzy i innowacji do wykorzystania u rolnika oraz innych uczestników łańcucha produkcyjnego.
Produkty te mogą pozytywnie wpływać na florę jelitową świń, pobudzać rozwój kosmków jelitowych oraz jednocześnie ograniczać negatywne aspekty środowiskowe i klimatyczne żywienia zwierząt. Co więcej, może okazać się, że ulepszone sposoby żywienia świń są mniej zależne od zawirowań pogodowych związanych ze zmianami klimatu. Dodatkowo, nowe receptury paszowe mogą okazać się znacząco wydajniejsze ekonomicznie, co jest szczególnie ważne w okresie, w którym Afrykański Pomór Świń powoduje silną, negatywną presję cenową dla rozdrobnionych producentów trzody chlewnej w Polsce. W ramach planowanych działań zostanie przeprowadzone empiryczne sprawdzenie wartości użytkowej określonych mieszanek paszowych zawierających wyżej wymienione komponenty i ich wpływu na efektywność techniczną i ekonomiczną produkcji trzody chlewnej. Zakłada się, że użycie w jednej mieszance paszowej produktów ubocznych, które mogą podlegać łatwemu psuciu wraz z produktami, które wspierają trawienie i posiadają pozytywny wpływa na aktywność mikrobiologiczną, może mieć bardzo pozytywny wpływ na efektywność ekonomiczną i technologiczną zastosowanych mieszanek paszowych do żywienia zwierząt.