Efekt już przy 10% 

Mniej znaczy więcej

Już niewielka zmiana w składzie paszy może przynieść duże efekty!

W projekcie Fermenfeed zauważono, że już przy 10% zastąpieniu tradycyjnych komponentów fermentowanymi surowcami i produktami ubocznymi:

  • współczynnik konwersji paszy (FCR) spadł o ponad 5%,
  • przyrosty dobowe wzrosły nawet o 4%,
  • masa ciała zwierząt przy sprzedaży zwiększyła się o 2–3%.

Co ważne – wszystkie te efekty osiągnięto bez negatywnego wpływu na mięsność tuszy, a wręcz z lepszym apetytem i stabilnością pobrania pokarmu przez zwierzęta. To oznacza, że nawet minimalna reformulacja może być skutecznym narzędziem poprawy opłacalności tuczu bez ryzyka smakowitości czy zdrowotności!

Wyniki dla mieszanek paszowych z 10% reformulacją oraz odpowiadającymi im grupami kontrolnymi


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Fermenfeed - Innowacje w redukcji zużycia zbóż i importowanej śruty sojowej w żywieniu zwierząt
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.