SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI OPERACJI

  1. Tytuł operacji: Innowacje w redukcji zużycia zbóż i importowanej śruty sojowej w żywieniu zwierząt
  2. Wskazanie osoby, która sporządziła sprawozdanie:

Łukasz Czech, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew, lukaszczech8@gmail.com, 508 744 899

  1. Wskazanie osoby pełniącej funkcje związane z kierowaniem operacją zgodnie z umową o przyznaniu pomocy: Łukasz Czech, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew, lukaszczech8@gmail.com, 508 744 899
  2. Wskazanie podmiotów wchodzących w skład grupy operacyjnej:
  • Łukasz Czech Agrowe, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
  • Krzysztof Kwit, Borysów 73A, 24-103 Żyrzyn
  • Sławomir Czech, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew
  1. Słowa kluczowe umożliwiające identyfikację przedmiotu operacji: chów i dobrostan zwierząt
  2. Okres realizacji operacji 01.01.2023-30.04.2025
  3. Źródła finansowania operacji: Ze środków EFRROW w wysokości 1 063 154,85 zł
    Z krajowych środków publicznych w wysokości 607 684,15 zł
  4. Całkowity budżet operacji: 2 486 119,92 zł
  5. Wskazanie obszaru na poziomie NUTS 3 określonego w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz. Urz. UE L 154 z 21.06.2003, str. 1, z późn. zm.84) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 14, t. 1, str. 196), na którym realizowane były główne zadania w ramach operacji: 060610913045 (gmina Parczew)

10.Krótkie podsumowanie operacji, zawierające opis celów i głównych zadań, które zostały zrealizowane, oraz wskazanie uzyskanych w ich wyniku rezultatów (w języku polskim i angielskim).

Celem operacji było wytworzenie innowacji produktowych, technologicznych oraz organizacyjnych w celu redukcji zużycia zboża i importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej GMO w celu zwiększenia poziomu konkurencyjności i innowacyjności produkcji trzody chlewnej w Polsce. Zostały opracowane innowacje produktowe w zakresie nowych, dokładnie przebadanych mieszanek paszowych ze zwiększonym udziałem odpadów z sektora spożywczego oraz fermentowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej, innowacje technologiczne w zakresie wykorzystania w żywieniu na sucho surowców wykorzystywanych dotychczas w żywieniu na mokro, w celu spopularyzowania ich w małych gospodarstwach, innowacje organizacyjne łączące najnowsze osiągnięcie rolnictwa precyzyjnego i Internet of Things w zakresie produkcji trzody chlewnej.
 
ENG: The aim of the operation was to develop product, technological and organizational innovations to reduce the use of grain and imported GMO post-extraction soybean meal in order to increase the level of competitiveness and innovation in swine production in Poland. Product innovations were developed for new, thoroughly tested compound feeds with an increased proportion of food waste and fermented post-extraction soybean and rapeseed meal, technological innovations for the use in dry feeding of raw materials previously used in wet feeding, in order to popularize them on small farms. The project also developed organizational innovations combining the latest developments in precision agriculture and the Internet of Things in swine production.

  1. Główne korzyści wynikające z zastosowania poszczególnych lub wszystkich rezultatów operacji przez ich adresata (prosty opis, bez stosowania terminologii naukowej, w języku polskim i angielskim).

Rezultatem operacji było wdrożenie ulepszonych innowacji w zakresie produktu, technologii i metod organizacji. Są to innowacje w zakresie:
Innowacji produktowej – zbadanie poziomu skuteczności stosowania produktów ubocznych z sektora spożywczego oraz fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej, co pozwoliło na ustalenie dawki adekwatnej do ich zastosowania w mieszankach paszowych bądź jako dodatek do nich, przy uwzględnieniu przesłanek ekonomicznych. Wyniki badań przyczyniły się do znacznego wzrostu konkurencyjności i rentowności gospodarstw rolnych poprzez lepsze wykorzystanie białka w paszach, co przy obecnych cenach pasz białkowych stanowi wysoki procent kosztów poniesionych w produkcji zwierzęcej. Zbadanie wpływu stosowanych surowców oraz dodatków paszowych pozwoliło na znaczące ograniczenie zużycia krajowych zasobów zbóż oraz importowanej śruty sojowej i rzepakowej.
Ulepszonej Innowacji technologicznej – wytworzenie ulepszonej technologii w zakresie przetwarzania ubocznych produktów z branży spożywczej oraz fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej. W ramach innowacji przebadało się czy przytoczone surowce paszowe mogą technicznie odpowiadać swoim odpowiednikom w żywieniu na sucho – stwierdzono częstotliwość zawieszania się paszy, jej skłonność do psucia, czy stabilność tych surowców paszowych.
Innowacja organizacyjna – stworzenie ulepszonego rozwiązania w zakresie monitoringu i pomiarów aktywności trzody chlewnej. W ramach innowacji organizacyjnej w zakresie produkcji trzody chlewnej wdrożono system do monitoringu trzody chlewnej. Rozwiązanie to zostało wykorzystane do utworzenia informatycznej analizy behawioru zwierząt gospodarskich w zakresie takim jak temperatura, częstotliwość spożywania pokarmu, ruchliwość oraz czas spożywania pokarmu. Na podstawie tej innowacji sprawdzono, czy pasza bardziej kaloryczna, np. zawierająca czipsy, sprawia że świnie spędzają mniej czasu przy karmniku ze względu na to, że szybciej się najedzą.
Główną korzyścią wynikającą z realizacji operacji jest udoskonalenie w stosowaniu produktów ubocznych z sektora spożywczego oraz fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej w mieszankach paszowych, co przyniosło korzyści ekonomiczne i środowiskowe.
 ENG: The operation resulted in the implementation of improved innovations in product, technology and organizational methods. These innovations include:
Product innovation – examining the level of effectiveness of the use of food by-products and fermented soybean and rapeseed meal, which made it possible to determine the dosage adequate for their use in compound feeds or as an additive to them, while taking into account economic factors. The results of the research contributed to a significant increase in the competitiveness and profitability of farms through better use of protein in feed, followed by a reduction in the cost of its purchase, which at current protein feed prices is a high percentage of the costs incurred in livestock production. Studying the impact of the raw materials and feed additives used allowed a significant reduction in the consumption of domestic grain resources and imported soybean and rapeseed meal. Improved Technological Innovation – to produce an improved technology for processing food by-products and fermented soybean and rapeseed meal. Organizational innovation – creating an improved solution for monitoring and measuring pig activity. As part of the organizational innovation in pig production, a system for monitoring pigs was implemented. The solution was used to create an IT analysis of livestock behavior in areas such as temperature, frequency of food consumption, mobility and time of food consumption. Based on the innovation developed, it was possible to test whether a more caloric feed, such as one containing chips, causes pigs to spend less time at the feeder due to the fact that they eat faster. The main benefit of the operation was an improvement in the use of food side products and fermented soybean and rapeseed meal in compound feeds, which brought economic and environmental benefits.

  1. Adres strony internetowej dotyczącej operacji http://fermenfeed.pl/

Opublikowano

w

przez

Tagi:

Fermenfeed - Innowacje w redukcji zużycia zbóż i importowanej śruty sojowej w żywieniu zwierząt
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.