Fermentacja, cyfryzacja, organizacja
Projekt Fermenfeed wprowadził aż trzy ulepszone innowacje:
• Produktowa – nowe dokładnie przebadanych mieszanek paszowy ze zwiększonym udziałem odpadów z sektora rolno-spożywczego oraz fermentowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej
• Technologiczna – wykorzystania w żywieniu na sucho surowców wykorzystywanych dotychczas w żywieniu na mokro, w celu spopularyzowania ich w małych gospodarstwach
• Organizacyjna – łączącej najnowsze osiągnięcie rolnictwa precyzyjnego i Internet of Things w zakresie produkcji trzody chlewnej. Ma to na celu zweryfikowanie użyteczności tych narzędzi w układach doświadczalnych związanych z żywieniem zwierząt gospodarskich.
Jak pokazuje monitoring w chlewniach, nowe podejście przekłada się nie tylko na wzrost efektywności, ale też na lepsze planowanie i ocenę procesu żywienia dzięki cyfrowym narzędziom
• Produktowa – nowe dokładnie przebadanych mieszanek paszowy ze zwiększonym udziałem odpadów z sektora rolno-spożywczego oraz fermentowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej i rzepakowej
• Technologiczna – wykorzystania w żywieniu na sucho surowców wykorzystywanych dotychczas w żywieniu na mokro, w celu spopularyzowania ich w małych gospodarstwach
• Organizacyjna – łączącej najnowsze osiągnięcie rolnictwa precyzyjnego i Internet of Things w zakresie produkcji trzody chlewnej. Ma to na celu zweryfikowanie użyteczności tych narzędzi w układach doświadczalnych związanych z żywieniem zwierząt gospodarskich.
Jak pokazuje monitoring w chlewniach, nowe podejście przekłada się nie tylko na wzrost efektywności, ale też na lepsze planowanie i ocenę procesu żywienia dzięki cyfrowym narzędziom